Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułeczki z oliwkami, pomidorami, czosnkiem i miętą. Smakują świetnie podane z serem feta
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 6740
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 355
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13404
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2682
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 6740
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 355
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13404
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2682
Składniki
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników i wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej wyrabiamy bułeczkę (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi). Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Tępą stroną noża robimy na bułkach wzór na krzyż. Odstawiamy znów do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Najlepsze są kiedy lekko przestygną.