Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułeczki z greckimi dodatkami

Bułeczki z greckimi dodatkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2019

Dodano:

Odsłon: 989

Domowe bułeczki z oliwkami, pomidorami, czosnkiem i miętą. Smakują świetnie podane z serem feta

Składniki

  • Mąka pszenna - 250g
  • Ciepłe mleko - 75ml
  • Woda - 60ml
  • Drożdże świeże - 15g
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Rozpuszczone masło - 1 łyżka
  • Oliwki - 15szt (u mnie fioletowe odmiany Kalamata) - pokrojone w plasterki
  • Suszone pomidory w proszku - 2łyżeczki
  • Czosnek suszony w proszku - 1 łyżeczka
  • Mięta suszona - 1/2 łyżeczki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki z greckimi dodatkami

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut.

    Po tym czasie mieszamy z resztą składników i wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej wyrabiamy bułeczkę (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi). Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Tępą stroną noża robimy na bułkach wzór na krzyż. Odstawiamy znów do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.

  2. Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
    Najlepsze są kiedy lekko przestygną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń