Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo fajna bułka pszenna. Co prawda wychodzi nieco płaska, ale dłużej jest świeża dzięki oliwie.
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1717
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 205
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 510
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 475
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1717
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 205
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 510
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 475
Składniki
Przygotowanie zaczynu: 1. W wodzie (200ml) rozpuścić drożdże. 2. Wlać do mąki (200g). 3. Garować ok. 12 godz. Gotowy zaczyn gazuje i ma lekko drożdżowo-alkoholowy zapach.
Przygotowanie ciasta właściwego: 4. Do zaczynu (ok. 400g) wsypać 500 g mąki i dodać soli, wody (200ml) oraz oleju. 5. Wymieszać robotem kuchennym i odstawić na ok. 2-3 godz. do powtórnego garowania. Ciasto powinno potroić swoją objętość.
6. Na stolnicy rozciągnąć na prostokąt.
7. Podzielić radełkiem na 3 części, a każdą z nich na kolejne 3 części (łącznie 9 części). 8. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką . Wierzch posmarować oliwą. Pozostawić do kolejnego garowania ok. 30 min.
9. Wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 230st. C i sparować . Piec 15-20 min. do pożądanego koloru (spieczenia). 10. Wyłożyć na ruszt do ostygnięcia.