Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo fajna bułka pszenna. Co prawda wychodzi nieco płaska, ale dłużej jest świeża dzięki oliwie.
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 419
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3153
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 195
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 419
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3153
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 195
Składniki
Przygotowanie zaczynu: 1. W wodzie (200ml) rozpuścić drożdże. 2. Wlać do mąki (200g). 3. Garować ok. 12 godz. Gotowy zaczyn gazuje i ma lekko drożdżowo-alkoholowy zapach.
Przygotowanie ciasta właściwego: 4. Do zaczynu (ok. 400g) wsypać 500 g mąki i dodać soli, wody (200ml) oraz oleju. 5. Wymieszać robotem kuchennym i odstawić na ok. 2-3 godz. do powtórnego garowania. Ciasto powinno potroić swoją objętość.
6. Na stolnicy rozciągnąć na prostokąt.
7. Podzielić radełkiem na 3 części, a każdą z nich na kolejne 3 części (łącznie 9 części). 8. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką . Wierzch posmarować oliwą. Pozostawić do kolejnego garowania ok. 30 min.
9. Wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 230st. C i sparować . Piec 15-20 min. do pożądanego koloru (spieczenia). 10. Wyłożyć na ruszt do ostygnięcia.