Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo fajna bułka pszenna. Co prawda wychodzi nieco płaska, ale dłużej jest świeża dzięki oliwie.
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 26234
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 59
Wyborna sałatka do grilla.
Odsłon: 103
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3691
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 391
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 26234
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 59
Wyborna sałatka do grilla.
Odsłon: 103
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3691
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 391
Składniki
Przygotowanie zaczynu: 1. W wodzie (200ml) rozpuścić drożdże. 2. Wlać do mąki (200g). 3. Garować ok. 12 godz. Gotowy zaczyn gazuje i ma lekko drożdżowo-alkoholowy zapach.
Przygotowanie ciasta właściwego: 4. Do zaczynu (ok. 400g) wsypać 500 g mąki i dodać soli, wody (200ml) oraz oleju. 5. Wymieszać robotem kuchennym i odstawić na ok. 2-3 godz. do powtórnego garowania. Ciasto powinno potroić swoją objętość.
6. Na stolnicy rozciągnąć na prostokąt.
7. Podzielić radełkiem na 3 części, a każdą z nich na kolejne 3 części (łącznie 9 części). 8. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką . Wierzch posmarować oliwą. Pozostawić do kolejnego garowania ok. 30 min.
9. Wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 230st. C i sparować . Piec 15-20 min. do pożądanego koloru (spieczenia). 10. Wyłożyć na ruszt do ostygnięcia.