Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki bułeczki pszenno-żytnie

Bułki bułeczki pszenno-żytnie

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 187

Dodano:

Odsłon: 3599

Proste bułeczki domowej roboty.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 405
  • 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mielonego maku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka lekko ciepłej wody
  • bułka tarta do posypania blachy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki bułeczki pszenno-żytnie

Przygotowanie

  1. 1. Do miski wsypać mąkę pszenną, żytnią, mak, sól i wymieszać.

    2. W szklance z lekko ciepłą wodą rozrobić drożdże z cukrem i odrobiną mąki. Po dokładnym wymieszaniu dodać olej i całość wlać do miski.

    3. Dokładnie wymieszać łyżką i po uformowaniu masy wyrobić ciasto ręcznie dosypując maki lub dolewając odrobiny wody w razie potrzeby.

    4. Ciasto podzielić na połowę i każdą połowę na cztery części. Z każdej części formować bułeczkę, zawijając ciasto pod spód.

    5.Bułeczki układać na blasze wysypanej bułką tartą w odległości od siebie, by mogły podwoić swoją objętość. (Na zdjęciu bułeczki już po około godzinnym wyrastaniu).

    6. Piec około 40 minut w 180st C. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń