Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste bułeczki domowej roboty.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93996
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2749
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3549
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1644
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2325
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93996
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2749
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3549
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1644
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2325
Składniki
1. Do miski wsypać mąkę pszenną, żytnią, mak, sól i wymieszać. 2. W szklance z lekko ciepłą wodą rozrobić drożdże z cukrem i odrobiną mąki. Po dokładnym wymieszaniu dodać olej i całość wlać do miski. 3. Dokładnie wymieszać łyżką i po uformowaniu masy wyrobić ciasto ręcznie dosypując maki lub dolewając odrobiny wody w razie potrzeby. 4. Ciasto podzielić na połowę i każdą połowę na cztery części. Z każdej części formować bułeczkę, zawijając ciasto pod spód. 5.Bułeczki układać na blasze wysypanej bułką tartą w odległości od siebie, by mogły podwoić swoją objętość. (Na zdjęciu bułeczki już po około godzinnym wyrastaniu). 6. Piec około 40 minut w 180st C. Po upieczeniu wystudzić na kratce.