Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Autor:

Przepisów i artykułów: 689 Ocena: 14240

Dodano:

Odsłon: 1375

Lepsze i smaczniejsze nie mogą już być a praca przy nich polega na czekaniu.

Składniki

  • mąka pszenna 0,5 kg
  • mleko 1 szkl
  • Drożdże 5 dag
  • Jajo kurze 1 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • masło lub oliwa 2 łyżki / oliwa do wysmarowania misy
  • mleko z odrobina jaja do posmarowania
  • sezam do posypania
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki do hamburgerów

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka dodałam pokruszone drożdże, dwie łyżki mąki, cukier. Roztarłam i zostawiłam aż się podniesie- około 15 minut.
    Dodałam jajo, oliwę, resztę mąki i sól.
    Ciasto wyrobiłam, aż będzie jednolita kulą nieprzywierającą do ścianek. 5 min Robotem z hakiem. Można też ręcznie.

    Misę wysmarowałam oliwą i postawiłam na kaloryferze.

    Po godzinie będzie dobre.

  2. Ciasto ponownie lekko wyrobiłam, podzieliłam na 6 części. Każdy kawałek zbierałam jak chiński pierożek, aż się uformowałam idealna bułka. Zawinięciem kładłam do dołu na papierze do pieczenia.

  3. Bułki posmarowałam jajem z mlekiem i posypałam sezamem. Poczekałam do ponownego wyrośnięcia.

  4. Piekłam 20 minut w 200 C. Lub 15 minut w 220 C.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń