Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lepsze i smaczniejsze nie mogą już być a praca przy nich polega na czekaniu.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1017
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2861
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 961
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1722
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14661
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1017
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2861
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 961
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1722
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14661
Składniki
Do ciepłego mleka dodałam pokruszone drożdże, dwie łyżki mąki, cukier. Roztarłam i zostawiłam aż się podniesie- około 15 minut. Dodałam jajo, oliwę, resztę mąki i sól. Ciasto wyrobiłam, aż będzie jednolita kulą nieprzywierającą do ścianek. 5 min Robotem z hakiem. Można też ręcznie. Misę wysmarowałam oliwą i postawiłam na kaloryferze. Po godzinie będzie dobre.
Ciasto ponownie lekko wyrobiłam, podzieliłam na 6 części. Każdy kawałek zbierałam jak chiński pierożek, aż się uformowałam idealna bułka. Zawinięciem kładłam do dołu na papierze do pieczenia.
Bułki posmarowałam jajem z mlekiem i posypałam sezamem. Poczekałam do ponownego wyrośnięcia.
Piekłam 20 minut w 200 C. Lub 15 minut w 220 C.
Smacznego :)