Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 79

Dodano:

Odsłon: 276

Duże, miękkie w środku i delikatnie twardsze z zewnątrz. Pyszne bułki do hamburgerów to coś, o co warto się pokusić robią domowe hamburgery ;)

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 35g świeżych drożdży
  • 20g cukru
  • 250ml mleka
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo: 1 jajko i sezam do posypania bułek
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Bułki do hamburgerów

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej zagłębienie.

  2. Do drożdży wsypujemy cukier i rozcieramy je do momentu aż staną się płynne

  3. Mleko podgrzewamy (nie może być gorące) i połowę wlewamy do drożdży z cukrem.

  4. Przygotowaną mieszankę z mleka drożdży i cukru wlewamy w zagłębienie w misce, posypujemy mąką z wierzchu i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut.

  5. Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodajemy pozostałe mleko, jajka, masło i sól.

  6. Całość mieszamy do połączenia składników i wyrabiamy około 10 minut. W momencie kiedy ciasto będzie mocno lepić się do rąk, możemy delikatnie podsypać je mąką i dalej wyrabiać. Należy jednak pamiętać żeby nie dodawać zbyt dużo mąki, ponieważ bułki mogą nam wyjść twarde .

  7. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce oprószonej mąką, do wyrośnięcia pod przykryciem na mniej więcej 45 minut.

  8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich bułki. Umieszczamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

  9. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.

  10. Bułki pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach (grzałka góra- dół).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń