Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duże, miękkie w środku i delikatnie twardsze z zewnątrz. Pyszne bułki do hamburgerów to coś, o co warto się pokusić robią domowe hamburgery ;)
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 65
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 71
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 65
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 71
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej zagłębienie.
Do drożdży wsypujemy cukier i rozcieramy je do momentu aż staną się płynne
Mleko podgrzewamy (nie może być gorące) i połowę wlewamy do drożdży z cukrem.
Przygotowaną mieszankę z mleka drożdży i cukru wlewamy w zagłębienie w misce, posypujemy mąką z wierzchu i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut.
Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodajemy pozostałe mleko, jajka, masło i sól.
Całość mieszamy do połączenia składników i wyrabiamy około 10 minut. W momencie kiedy ciasto będzie mocno lepić się do rąk, możemy delikatnie podsypać je mąką i dalej wyrabiać. Należy jednak pamiętać żeby nie dodawać zbyt dużo mąki, ponieważ bułki mogą nam wyjść twarde .
Wyrobione ciasto umieszczamy w misce oprószonej mąką, do wyrośnięcia pod przykryciem na mniej więcej 45 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich bułki. Umieszczamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Bułki pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach (grzałka góra- dół).