Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już wiecie o tym że ze mnie niezły kombinator, tak więc dziś wykombinowałam przepyszne bułeczki w końcu mi wyszły takie o jakich marzyłam nawet lepsze niż ze sklepu, nie to że się chwalę po prostu jestem z siebie dumna że wreszcie wyszły idealne.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14924
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44705
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14924
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44705
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Do miski wsypać mąki 2,5 szklanki, cukier i zrobić w środku wgłębienie, wsypać drożdże na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i mąki, na drożdże wlać 3 łyżki ciepłej maślanki i łyżkę ciepłej wody, zaczyn lekko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż drożdże zaczną pracować.
Jak już jest widoczna praca drożdży wlać resztę ciepłej maślanki ( ja lekko podgrzewam w mikrofali ) i całość wymieszać łyżką do połączenia się całości. Następnie wlać roztopione masło i również wymieszać do połączenia się ciasta z masłem.
Gdy mamy już wymieszane masło z ciastem wsypać trzecią czubatą szklankę mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę. Ciasto lekko się klei ale proszę się tym nie przejmować. Ciasto jest puchate i mięciutkie.
Od przygotowanego ciasta odrywać kawałki ciasta za pomocą mokrych rąk formować bułeczki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć uformowane bułeczki ( nie muszą być dokładnie formowane ). Uformowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy bułki podwoją swoją objętość, piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić bułki a na dno piekarnika wstawić pojemnik z wodą i tak piec bułeczki przez 25 - 30 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące posmarować wodą i studzić na kratce. Wszystkie zdjęcie znajdziecie na moim blogu Kuchnia Domowa Agi.
Bułki tak jak pisałam w opisie wyszły idealne z wierzchu mięciutkie a w środku puchate. W końcu jestem z siebie dumna. Te bułeczki idealnie nadają się do zjedzenia z masłem i np. swojską konfiturą jak również do wędliny. Polecam z czystym sumieniem te oto bułeczki, niebawem zrobię z ziołami.