Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki drożdżowe na maślance.

Bułki drożdżowe na maślance.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 1278

Już wiecie o tym że ze mnie niezły kombinator, tak więc dziś wykombinowałam przepyszne bułeczki w końcu mi wyszły takie o jakich marzyłam nawet lepsze niż ze sklepu, nie to że się chwalę po prostu jestem z siebie dumna że wreszcie wyszły idealne.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych + 1 łyżeczka,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • 25 g masła prawdziwego,
  • 1 łyżka ciepłej wody.
  • dodatkowo :
  • 1 małe jajko.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki drożdżowe na maślance.

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąki 2,5 szklanki, cukier i zrobić w środku wgłębienie, wsypać drożdże na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i mąki, na drożdże wlać 3 łyżki ciepłej maślanki i łyżkę ciepłej wody, zaczyn lekko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż drożdże zaczną pracować.

  2. Jak już jest widoczna praca drożdży wlać resztę ciepłej maślanki ( ja lekko podgrzewam w mikrofali ) i całość wymieszać łyżką do połączenia się całości. Następnie wlać roztopione masło i również wymieszać do połączenia się ciasta z masłem.

  3. Gdy mamy już wymieszane masło z ciastem wsypać trzecią czubatą szklankę mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę. Ciasto lekko się klei ale proszę się tym nie przejmować. Ciasto jest puchate i mięciutkie.

  4. Od przygotowanego ciasta odrywać kawałki ciasta za pomocą mokrych rąk formować bułeczki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć uformowane bułeczki ( nie muszą być dokładnie formowane ). Uformowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  5. Gdy bułki podwoją swoją objętość, piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić bułki a na dno piekarnika wstawić pojemnik z wodą i tak piec bułeczki przez 25 - 30 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące posmarować wodą i studzić na kratce. Wszystkie zdjęcie znajdziecie na moim blogu Kuchnia Domowa Agi.

  6. Bułki tak jak pisałam w opisie wyszły idealne z wierzchu mięciutkie a w środku puchate. W końcu jestem z siebie dumna. Te bułeczki idealnie nadają się do zjedzenia z masłem i np. swojską konfiturą jak również do wędliny. Polecam z czystym sumieniem te oto bułeczki, niebawem zrobię z ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekonto 05 maja Aż mi ślinka pociekła... Pięknie wyglądają i niewątpliwie znakomicie smakują. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń