Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne bułki pszenne hamburgerowe tyle że na podmłodzie (zaczynie). Długo szukałam dobrego przepisu. Potem opracowałam swój (na bazie 3 przepisów), ale nie byłabym sobą gdybym nie wtrąciła swoich trzech groszy, czyli w tym przypadku podmłody. Bułki są duże (ok. 200g) i puszyste a co najważniejsze mega smaczne. Idealne na obiad z hamburgerem w roli głównej.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 4896
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5272
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 4896
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5272
Składniki
1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać podmłodę, sól, cukier, drożdże. 3. Masło rozpuścić w rondelku z mlekiem. Dodać do ciasta.
4. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej. 5. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać.
6. Odstawić na 1,5-2h w ciepłe miejsce (do podwojenia lub potrojenia objętości). 7. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części i uformować kule
8. Kule spłaszczyć ręką.
9. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 45 min - 1h do garowania w ciepłe miejsce (ja wkładam w ciepły ok. 40-50 st. C piekarnik i czekam aż wygarują do odpowiedniej dla mnie wielkości).
10. Przygotować pomadę z mąki i wody.
11. Pomadą smaruję bułki.
12. Posypuję bułki sezamem.
13. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st.C (góra-dół). 14. Piec 20-25 min.
Z podanego przepisu otrzymujemy ok. 800g ciasta. Ja z tej porcji robię 4 duże bułki po ok. 200g każda. Są naprawdę mega syte:)