Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-04-2020
Przepis bierze udział w konkursie
Ciasto na pizzę jest bardzo uniwersalne. Można z niego zrobić m.in. takie pyszne i chrupiące bułeczki z posypane żółtym serem. Najlepsze oczywiście z masełkiem ziołowo-czosnkowym ... no pychota. Poniżej przepis na 24 sztuki małych bułeczek.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1227
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1271
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 207
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1227
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1271
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 207
Składniki
Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut.
Następnie ciasto podzielić na 4 części, z każdej zrobić rulon długości ok. 30 cm i pokroić na 6 kawałków, z których uformować bułeczki. Następnie przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać tartym serem. Piec w 220 stopniach przez ok. 15 minut do zrumienienia. Bułeczki są najlepsze z masłem ziołowo-czosnkowym. SMACZNEGO!!!