Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śniadaniowe bułki żytnie z ziarnem słonecznika. Polecam.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 6
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 40
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 184
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 6
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 40
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 184
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem drożdże i pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy 6 bułek. Górną część bułki moczymy w wodzie i obtaczamy w ziarnie słonecznika. Bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze.
Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Po 60 minutach wyrastania nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Upieczone bułki stygną. Smacznego!!!