Do góry

Dodatki Przepis na:

Cebula - jak nie płakać

Cebula - jak nie płakać

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 249

Dodano:

Odsłon: 7331

Każdy ma problem z obieraniem i krojeniem cebuli. Poniżej kilka praktycznych porad.

Składniki

  • Cebula w dowolnej ilości i kolorze - cebula jest cebulą, jedna mniej "gryzie" inna więcej.
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Namocz cebulę w letniej wodzie minimum na 1 minutę. Skórka daje się wtedy łatwo zdjąć. Obierz z brązowej (lub różowej) skórki.

  2. Krój i siekaj przy "zatkanym" nosie. Nie rozmawiaj podczas siekania.

  3. Jak nie chcesz "płakać" przy siekaniu - NIE ODDYCHAJ ! No tak niezbyt konkretnie. Wszak oddychać musimy. Ale nie rób tego przez nos.

  4. Nos trzeba "zatkać" - tak jak przy katarze. Można zrobić to klamerką (ale kto chciałby siekać cebulę z klamerką na nosie?).
    Można nauczyć się zatykać kanały nosowe na wzór kataru - kilka lat treningu i wyjdzie.

  5. Nie rozmawiaj. Nos połączony jest kanalikami z oczami - dlatego płaczemy. Podczas rozmowy wdychamy powietrze wraz z "gryzącymi" związkami cebuli.


    Powodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

charlygrey 04 września 2015 i może jeszcze na głowie stać!!!
a wystarczy tylko po obraniu z skorupki i po przekrojeniu na dwie części pozostawić korzeń i kroić cebulę w jego stronę.
proste, prawda

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edyta1988 22 sierpnia 2013 a ja po prostu wkładam ją na jakieś 10 minut do zamrażarki obraną z suchej skórki ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 14 kwietnia 2013 U mnie niestety te metody nie sprawdzają się...sprawdzałam ale i tak płaczę jak bóbr :((

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń