Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ma problem z obieraniem i krojeniem cebuli. Poniżej kilka praktycznych porad.
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6411
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 2018
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6411
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 2018
 
         
         
                Składniki
Namocz cebulę w letniej wodzie minimum na 1 minutę. Skórka daje się wtedy łatwo zdjąć. Obierz z brązowej (lub różowej) skórki.
Krój i siekaj przy "zatkanym" nosie. Nie rozmawiaj podczas siekania.
Jak nie chcesz "płakać" przy siekaniu - NIE ODDYCHAJ ! No tak niezbyt konkretnie. Wszak oddychać musimy. Ale nie rób tego przez nos.
Nos trzeba "zatkać" - tak jak przy katarze. Można zrobić to klamerką (ale kto chciałby siekać cebulę z klamerką na nosie?). Można nauczyć się zatykać kanały nosowe na wzór kataru - kilka lat treningu i wyjdzie.
Nie rozmawiaj. Nos połączony jest kanalikami z oczami - dlatego płaczemy. Podczas rozmowy wdychamy powietrze wraz z "gryzącymi" związkami cebuli. Powodzenia.