Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ma problem z obieraniem i krojeniem cebuli. Poniżej kilka praktycznych porad.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4564
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 723
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 319
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14639
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4564
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 723
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 319
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14639
Składniki
Namocz cebulę w letniej wodzie minimum na 1 minutę. Skórka daje się wtedy łatwo zdjąć. Obierz z brązowej (lub różowej) skórki.
Krój i siekaj przy "zatkanym" nosie. Nie rozmawiaj podczas siekania.
Jak nie chcesz "płakać" przy siekaniu - NIE ODDYCHAJ ! No tak niezbyt konkretnie. Wszak oddychać musimy. Ale nie rób tego przez nos.
Nos trzeba "zatkać" - tak jak przy katarze. Można zrobić to klamerką (ale kto chciałby siekać cebulę z klamerką na nosie?). Można nauczyć się zatykać kanały nosowe na wzór kataru - kilka lat treningu i wyjdzie.
Nie rozmawiaj. Nos połączony jest kanalikami z oczami - dlatego płaczemy. Podczas rozmowy wdychamy powietrze wraz z "gryzącymi" związkami cebuli. Powodzenia.