Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb upiekłam z dwóch rodzajów mąki, żytniej i pszennej chlebowej. Chleb jest bardzo łatwy w zrobieniu. Wystarczą mąki, sól, woda i drożdże. Polecam.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2231
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3308
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1353
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2110
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2231
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3308
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1353
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2110
Składniki
Do większej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, mieszamy. Drożdże rozdrabniamy i mieszamy z wodą. Do wymieszanych mąk dodajemy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto na chleb.
Najpierw wszystkie składniki mieszamy łyżką, później wyrabiamy ręcznie. Ciasto wyrabiamy kilka minut układając je pod spód 2-3 razy.
Z wyrobionego ciasta formujemy bochenek, po wierzchu nacinamy żyletką w kilku miejscach i wkładamy go do wysmarowanej margaryną i posypanej otrębami pszennymi formy, dużej do keksów.
Formę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości bochenka (około 2 godziny).
Po wyrośnięciu bochenek zraszamy wodą, lub smarujemy pomadą zrobioną z wody i mąki. Formę z chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w 250 stopniach Celsjusza i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. na środkowym poziomie, grzałki góra/dół.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Udanego wypieku!!!