Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb upiekłam z dwóch rodzajów mąki, żytniej i pszennej chlebowej. Chleb jest bardzo łatwy w zrobieniu. Wystarczą mąki, sól, woda i drożdże. Polecam.
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 36
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 65
Udka z kurczaka z airfryiera przypominają uwielbiane przez wszystkich paniero...
Odsłon: 451
Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...
Odsłon: 2721
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 3426
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2539
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 36
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 65
Udka z kurczaka z airfryiera przypominają uwielbiane przez wszystkich paniero...
Odsłon: 451
Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...
Odsłon: 2721
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 3426
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2539
Składniki
Do większej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, mieszamy. Drożdże rozdrabniamy i mieszamy z wodą. Do wymieszanych mąk dodajemy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto na chleb.
Najpierw wszystkie składniki mieszamy łyżką, później wyrabiamy ręcznie. Ciasto wyrabiamy kilka minut układając je pod spód 2-3 razy.
Z wyrobionego ciasta formujemy bochenek, po wierzchu nacinamy żyletką w kilku miejscach i wkładamy go do wysmarowanej margaryną i posypanej otrębami pszennymi formy, dużej do keksów.
Formę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości bochenka (około 2 godziny).
Po wyrośnięciu bochenek zraszamy wodą, lub smarujemy pomadą zrobioną z wody i mąki. Formę z chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w 250 stopniach Celsjusza i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. na środkowym poziomie, grzałki góra/dół.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Udanego wypieku!!!