Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb upiekłam z dwóch rodzajów mąki, żytniej i pszennej chlebowej. Chleb jest bardzo łatwy w zrobieniu. Wystarczą mąki, sól, woda i drożdże. Polecam.
Do większej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, mieszamy. Drożdże rozdrabniamy i mieszamy z wodą. Do wymieszanych mąk dodajemy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto na chleb.
Najpierw wszystkie składniki mieszamy łyżką, później wyrabiamy ręcznie. Ciasto wyrabiamy kilka minut układając je pod spód 2-3 razy.
Z wyrobionego ciasta formujemy bochenek, po wierzchu nacinamy żyletką w kilku miejscach i wkładamy go do wysmarowanej margaryną i posypanej otrębami pszennymi formy, dużej do keksów.
Formę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości bochenka (około 2 godziny).
Po wyrośnięciu bochenek zraszamy wodą, lub smarujemy pomadą zrobioną z wody i mąki. Formę z chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w 250 stopniach Celsjusza i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. na środkowym poziomie, grzałki góra/dół.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Udanego wypieku!!!
Jak zrobić sernik dla cukrzyków? To nic trudnego! Lepiej zrezygnować ze spodu...
Odsłon: 9472
Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem i lubie robić potrawy z tego mięsa i o...
Odsłon: 61
Szybki, prosty makaron z pesto z rukoli to idealny, letni obiad :)
Odsłon: 30
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 199
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 153
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 81
Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem i lubie robić potrawy z tego mięsa i o...
Odsłon: 61
Szybki, prosty makaron z pesto z rukoli to idealny, letni obiad :)
Odsłon: 30
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 199
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 153
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 81
Składniki
Do większej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, mieszamy. Drożdże rozdrabniamy i mieszamy z wodą. Do wymieszanych mąk dodajemy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto na chleb.
Najpierw wszystkie składniki mieszamy łyżką, później wyrabiamy ręcznie. Ciasto wyrabiamy kilka minut układając je pod spód 2-3 razy.
Z wyrobionego ciasta formujemy bochenek, po wierzchu nacinamy żyletką w kilku miejscach i wkładamy go do wysmarowanej margaryną i posypanej otrębami pszennymi formy, dużej do keksów.
Formę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości bochenka (około 2 godziny).
Po wyrośnięciu bochenek zraszamy wodą, lub smarujemy pomadą zrobioną z wody i mąki. Formę z chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w 250 stopniach Celsjusza i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. na środkowym poziomie, grzałki góra/dół.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Udanego wypieku!!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Dodatki
Fasolka szparagowa z piekarnika
Dodatki
Ziemniaczane piwonie
Dodatki
Pasztet wieprzowy.
Ciasto na pierogi bez jajka
Jak zrobić mistrzowskie ciasto na pierogi bez jajka? Sekretem jest zachowanie...
Odsłon: 33
Fasolka szparagowa z piekarnika
Pyszna, pieczona fasolka szparagowa będzie stanowić doskonały dodatek do letn...
Odsłon: 36