Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleby żytnie lub pszenno- żytnie na zakwasie należą do najzdrowszych. Nasiona zawarte w chlebie zwiększają ilość błonnika. Najczęściej stosuję słonecznik i pestki dyni. Tym razem dodatkowo znalazły się w nim mielone kasztany jadalne.
Przygotowanie:
1. Zakwas wyjąć z lodówki 1 h przed pieczeniem (by ogrzał się). W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki żytniej razowej i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.
2. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania).
3. Kasztany ugotować, obrać i zmielić.
4. Do zakwasu dodać: sól, nasiona, mąki, wodę, kasztany i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty).
5. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić kulę (ciasto musi być gładkie, jedynie od dołu może mieć zakładki).
6. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania. Ponieważ będziemy je kłaść na łopatę do chleba (piec bez formy) musi być ułożony w misce odwrotnie tzn. zakładkami do góry, gładką powierzchnią do miski. Całą powierzchnię wolną obsypać mąką. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje od 3 h do nawet 6h, a może i dłużej.
Pieczenie:
1. Łopatę do pizzy położyć na misce, wszystko odwrócić by chleb wypadł na łopatę. Chleb zsunąć na oprószoną mąką blachę piekarnika. Nie żałować mąki. Lepiej ją potem otrzepać niż jakby chleb miał się przykleić do blachy.
2. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . W tej temperaturze piec ok. 50 min. Po 10-20 min. od rozpoczęcia pieczenia spryskać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.
Propozycja na oryginalne, aromatyczne i ciekawe w smaku pesto z rukoli z doda...
Odsłon: 129
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 141
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 24
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 22
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 141
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 24
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 22
Składniki
Przygotowanie: 1. Zakwas wyjąć z lodówki 1 h przed pieczeniem (by ogrzał się). W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki żytniej razowej i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość. 2. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania). 3. Kasztany ugotować, obrać i zmielić.
4. Do zakwasu dodać: sól, nasiona, mąki, wodę, kasztany i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty). 5. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić kulę (ciasto musi być gładkie, jedynie od dołu może mieć zakładki). 6. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania. Ponieważ będziemy je kłaść na łopatę do chleba (piec bez formy) musi być ułożony w misce odwrotnie tzn. zakładkami do góry, gładką powierzchnią do miski. Całą powierzchnię wolną obsypać mąką. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje od 3 h do nawet 6h, a może i dłużej.
Pieczenie: 1. Łopatę do pizzy położyć na misce, wszystko odwrócić by chleb wypadł na łopatę. Chleb zsunąć na oprószoną mąką blachę piekarnika. Nie żałować mąki. Lepiej ją potem otrzepać niż jakby chleb miał się przykleić do blachy. 2. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . W tej temperaturze piec ok. 50 min. Po 10-20 min. od rozpoczęcia pieczenia spryskać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
chleb ziemniaczany
Pieczywo
Szybki chlebek pszenno-żytni
Pieczywo
Bułeczki pszenne posypane sezamem.
Pieczywo
Chleb słonecznikowy
chleb ziemniaczany
Łatwy chleb ziemniaczany z dodatkiem ziemniaczanego puree
Odsłon: 401
Szybki chlebek pszenno-żytni
Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania....
Odsłon: 5962