Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany ziarnem słonecznika.

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany ziarnem słonecznika.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1557 Ocena: 21326

Dodano:

Odsłon: 1732

Polecam chleb pszenny ze słonecznikiem, prosty w przygotowaniu i zawsze upiecze się ładny, smaczny, swojski chleb.

Składniki

  • Zaczyn:
  • zakwas żytni 3 stołowe łyżki
  • mąka chlebowa Typ 750 - 1 szklanka (250 ml)
  • woda przegotowana letnia 125 ml (pół szklanki)
  • Ciasto właściwe:
  • mąka chlebowa Typ 750 - 50 dag
  • sól 1 płaska stołowa łyżka
  • zaczyn
  • woda przegotowana letnia 300 ml
  • Przygotowanie formy:
  • margaryna do posmarowania formy
  • otręby pszenne lub inne, do posypania formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany ziarnem słonecznika.

Przygotowanie

  1. Zaczyn:

    Wsypujemy do miseczki szklankę mąki chlebowej, dodajemy zakwas żytni.

  2. Zakwas mieszamy łyżką z mąką. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy na jednolitą papkę.

  3. Przykrywamy talerzykiem i pieluszką lub ściereczką.

  4. Odstawiamy na około 4-5 godzin do wyrośnięcia.

  5. Ciasto właściwe:

    Formę (keksowa duża) smarujemy margaryną i posypujemy otrębami pszennymi. Do większej miski wsypujemy 50 dag mąki chlebowej, dodajemy sól.

  6. Dodajemy cały zaczyn i wodę.

  7. Mieszamy składniki łyżką do wstępnego połączenia.

  8. Po wstępnym połączeniu ciasto wyrabiamy mikserem z końcówkami haki, około 5 minut, na gładką masę.

  9. Wyrobione ciasto przekładamy do przygotowanej formy.

  10. Równamy mokrą dłonią, posypujemy ziarnami słonecznika i delikatnie wgniatamy je drewnianą patką.

  11. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pieluszką tetrową i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin (do 6 godzin). Ciasto musi podwoić swoją objętość.

  12. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, zraszamy wodą wyrośnięte ciasto.

  13. Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika na drugą półkę od dołu. Pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 15 minut, grzałki góra/dół, po tym czasie obniżamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 35 minut. Całkowity czas pieczenia chleba wynosi 50 minut.

  14. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika.

  15. Wykładamy chleb z formy, zraszamy wodą górną powierzchnię chleba. Chleb studzimy na kratce.

  16. Najlepiej zacząć krojenie chleba całkowicie ostudzonego, zimnego.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 04 listopada 2017 trochę czasu trzeba mu poświęcić,ale efekt murowany:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń