Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy przepis na szybkie upieczenie bardzo smacznego chleba pszennego z makiem, obficie posmarowanym pomadą.
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 459
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4350
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 3595
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 459
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4350
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 3595
Składniki
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i troszkę mleka, mieszamy, przykrywamy i czekamy aż urosną. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, dodajemy wyrośnięte drożdże, mleko i wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto podwijając je pod spód, minimum dwa razy i formujemy bochenek, kładziemy go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, ostrym nożem robimy ukośne 3-4 nacięcia. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza. W między czasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Po godzinnym wyrastaniu bochenka, obficie smarujemy go pomadą, posypujemy makiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Wstawiamy również na dno piekarnika miseczkę z wodą. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego !!!