Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb razowy z żytem

Przepis dnia 2020-01-13
Chleb razowy z żytem

Autor:

Przepisów i artykułów: 678 Ocena: 14002

Dodano:

Odsłon: 3074

Kwintesencja żytniego razowego chleba z mąk mieszanych.

Składniki

  • zakwas żytni aktywny 500ml ( to na jedna keksówkę)
  • mąka żytnia razowa typ 1000-2000 1 szkl
  • mąka pszenna graham 1850 1 szkl
  • mąka pszenna razowa 1 szkl
  • żyto 1 szkl
  • sól 1 łyżka płaska
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb razowy z żytem

Przygotowanie

  1. Namoczyłam żyto przez noc.

    Robiłam zakwas żytni od początku. Więc do słoja 0,9 l dałam 2 łychy mąki żytniej razowej i przefiltrowaną wodę, Wymieszałam - powinna być konsystencja gęstawej śmietany.
    Codziennie dokarmiałam zakwas, czyli dawałam mu mąki po dwie łyżki i wody i mieszałam. Po trzech dniach zakwas powinien się unosić po dokarmieniu. Po 5 dniach powinien być już odpowiednio kwaśny. Można go tak karmić, aż uzyska się odpowiednia ilość.
    W dniu pieczenia chleba dokarmiłam go ostatni raz, poczekałam aż się sporo uniesie. I zaczęłam wyrabiać chleb.

  2. Do misy dałam po szklance mąk, szklankę namoczonego żyta i 500ml zakwasu i sól. Wyrobiłam ciasto. jeśli nie macie robota można wymieszać po prostu łyżką. Jeśli masa jest za sucha można dolać wody.

    Wyłożyłam masę do wysmarowanej formy- użyłam smalcu.

  3. Chleb posmarowałam wodą, przykryłam ściereczką i postawiłam na kaloryferze na cztery godziny. Bez kaloryfera 8 godzin.

    Gdy wyrośnie dałam do piekarnika w 220 stopniach na 10 minut a potem zmniejszyłam gaz do 180 stopni na 40 minut. W sumie będzie się piekł 50 min.

    Jeśli pieczemy dwie blaszki ten czas się wydłuża.

    Po upieczeniu chleb ponownie smarujemy wodą.

  4. Najlepiej smakuje z domową kiełbasą.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 13 stycznia Mmmm pyszny do niego masełko i sól ...pycha...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ElMar 05 stycznia Chlebek wygląda bardzo smakowicie.
Już próbowałam tą mąkę naprawdę jest świetna do wypieku chleba.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 04 stycznia Pyszny, domowy chlebek. Ja ostatnio piekłam ze śliwką. Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 stycznia Na takim chlebie wszystko dużo lepiej smakuje, a jaka satysfakcja z własnego wypieku. Pycha, mniami :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń