Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chleb z miękkim miąższem i chrupiącą skórką. W oryginalnym przepisie nie ma soli, ja jednak dodałam odrobinę do smaku.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 52
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2336
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 52
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2336
Składniki
Wszystkie składniki (oprócz pomidorów) wymieszać, wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto.Przykryć wilgotną ściereczką, pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, dodać pokrojone z grubsza suszone pomidory. Zagnieść, uformować bochenek. Przykryć ściereczką, zostawić na godzinę. Żeby bochenek nie stracił kształtu, można ciasto przełożyć do kosza do wyrastania lub do miski wyłożonej ściereczką i wysypanej mąką.
Piekarnik (wraz z blachą do pieczenia) nagrzać do temperatury 230 stopni. Na dno piekarnika należy postawić naczynie z gorącą wodą. Włożyć wyrośnięty bochenek, piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 15-20 minut do zbrązowienia skórki. Po upieczeniu chleb pozostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Gotowy chleb wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.