Do góry

Dodatki Przepis na:

chleb toskański z suszonymi pomidorami

chleb toskański z suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 363

Dodano:

Odsłon: 92

Pyszny chleb z miękkim miąższem i chrupiącą skórką. W oryginalnym przepisie nie ma soli, ja jednak dodałam odrobinę do smaku.

Składniki

  • mąka pszenna chlebowa - 500 g
  • ciepła woda - 350 ml
  • drożdże instant -7 g
  • cukier - 1 łyżeczka
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól - 4 g
  • suszone pomidory - 6-8 szt.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
chleb toskański z suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (oprócz pomidorów) wymieszać, wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto.Przykryć wilgotną ściereczką, pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, dodać pokrojone z grubsza suszone pomidory. Zagnieść, uformować bochenek. Przykryć ściereczką, zostawić na godzinę. Żeby bochenek nie stracił kształtu, można ciasto przełożyć do kosza do wyrastania lub do miski wyłożonej ściereczką i wysypanej mąką.



  3. Piekarnik (wraz z blachą do pieczenia) nagrzać do temperatury 230 stopni. Na dno piekarnika należy postawić naczynie z gorącą wodą. Włożyć wyrośnięty bochenek, piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 15-20 minut do zbrązowienia skórki. Po upieczeniu chleb pozostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku.

  4. Gotowy chleb wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń