Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb tostowy

Przepis dnia 2021-10-19
Chleb tostowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 658

Domowy chleb tostowy.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 405 lub 450
  • 350 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżeczka miodu naturalnego ( u mnie leśny)
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • tłuszcz w sprayu do natłuszczenia formy
  • forma ceramiczna z przykrywą 30 cm długa i 10 cm głęboka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb tostowy

Przygotowanie

  1. W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki ciasta i końcówką hak wyrabiam ciasto.

  2. Wyrobione ciasto zdejmuję z haka.

  3. Formuję kulę i pozostawiam przykryte do wyrośnięcia.

  4. Formę i wieko natłuszczam tłuszczem w sprayu.

  5. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na płat długości formy.

  6. Płat ciasta należy złożyć z każdej strony, rozwałkować i ponownie złożyć. Następnie rozwałkować tak, aby szerokość płatu odpowiadała długości formy. Formujemy wałek.

  7. Uformowany wałek ciasta wkładam do natłuszczonej formy i pozostawiam przykryty lnianą ściereczką w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.

  8. Na formę z wyrośniętym ciastem nakładam wieko i piekę około 70 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C ( zawsze sprawdzam drewnianą wykałaczką, jeśli jest sucha to znak że chleb jest upieczony).

  9. Upieczony chleb wyjmuję z formy i studzę na kratce kuchennej.

  10. Taki chleb można upiec w formie keksowej o podobnym rozmiarze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń