Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb tostowy.
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 193
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2360
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 165
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 210
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 193
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2360
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 165
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 210
Składniki
W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki ciasta i końcówką hak wyrabiam ciasto.
Wyrobione ciasto zdejmuję z haka.
Formuję kulę i pozostawiam przykryte do wyrośnięcia.
Formę i wieko natłuszczam tłuszczem w sprayu.
Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na płat długości formy.
Płat ciasta należy złożyć z każdej strony, rozwałkować i ponownie złożyć. Następnie rozwałkować tak, aby szerokość płatu odpowiadała długości formy. Formujemy wałek.
Uformowany wałek ciasta wkładam do natłuszczonej formy i pozostawiam przykryty lnianą ściereczką w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Na formę z wyrośniętym ciastem nakładam wieko i piekę około 70 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C ( zawsze sprawdzam drewnianą wykałaczką, jeśli jest sucha to znak że chleb jest upieczony).
Upieczony chleb wyjmuję z formy i studzę na kratce kuchennej.
Taki chleb można upiec w formie keksowej o podobnym rozmiarze.