Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2713
Dodano: 31.05.2014
Odsłon: 7184
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Wieczorem:
Mieszam składniki /do połączenia/ w dużej misce. Nakrywam ścierką. Odstawiam na minimum 10 godzin.
Od rana:
Blat posypuję mąką. Formuję bochen tulając go po blacie /podsypuję mąką/. Przekładam kulkę na zasypaną mąką ścierkę. Ukłądam w misce do wyrośnięcia na około 2 godziny /minimum około godziny/.
Piekarnik rozgrzewam do maksimum. Do środka wkładam naczynie żaroodporne z pokrywką.
Przekładam chleb do gorącego naczynia. Piekę 30 minut pod pokrywką w 230 stopniach. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piekę jeszcze 15-20 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

AnnaKowalczyk 28 grudnia 2015Zgłoś do usunięcia
Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne są Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!0 Kto głosował? | Odpowiedz