Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb żytni zrobiony z mąki żytniej oraz zakwasu żytniego. Jest bardzo prosty w wykonaniu, zdrowy i smaczny.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10412
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336747
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4290
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423631
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10412
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336747
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4290
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423631
Składniki
Faza I Zrobienie zaczynu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
Faza II Zrobienie ciasta właściwego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem z końcówką do ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do wysmarowanej margaryną, posypaną otrębami żytnimi lub pszennymi formy keksowej dużej. Ciasto w formie równamy mokrą patką, możemy posypać wierzch ziarnami słonecznika i dyni. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny, ciasto musi podwoić swoją masę. Pieczemy 10 minut w 250 stopniach Celsjusza i 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i umieszczamy na kratce, chłodzimy. Upieczony chleb najsmaczniejszy jest na drugi dzień. Smacznego !!!