Do góry

Dodatki Przepis na:

Chlebek cebulowy

Chlebek cebulowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2019

Dodano:

Odsłon: 1671

Domowy mieszany chleb z chrupiącą skórką, smażoną cebulą i rozmarynem. Smakuje wyśmienicie z samym masłem!

Składniki

  • Cebula czerwona - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 220g (+ do obsypania chleba przed pieczeniem)
  • Mąka orkiszowa - 80g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Drożdże świeże - 30g
  • Woda - 200ml
  • Rozmaryn suszony - 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chlebek cebulowy

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Cebula powinna być szklista, ale nie przypalona.
    Odstawiamy do wystudzenia.

    W połowie szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut. Potem łączymy z mąką, solą i resztą wody. Wyrabiamy ciasto - powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

    Dodajemy cebulę i rozmaryn (najlepiej przetarty w moździerzu). Jeszcze raz wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.

    Po tym czasie przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Wierzch chleba posypujemy mąką. Zostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.

    Pieczemy w 200 stopniach 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut.

    Po upieczeniu zostawiamy chleb do wystudzenia na kratce.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń