Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na ziołowe pieczywo, które świetnie się sprawdzi jako dodatek do sałatek, mięs z grilla czy jako baza zwykłych, codziennych kanapek. Pieczywo jest puszyste, a aromat ziół przyjemnie komponuje się z lekką nutką smażonej cebulki. Użyjcie oczywiście swojego ulubionego bukietu! Całość uzupełnia chrupiący ser zapieczony na wierzchu skórki.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Przygotuj zaczyn. Do letniej wody wrzuć drożdże oraz cukier. Wymieszaj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę; smaż ją przez 3-4 minuty do zeszklenia, często mieszając. Odstaw do wystudzenia.
Posiekaj drobno wybrane zioła.
Do miski z mąką dodaj suszoną musztardę, sól oraz zioła. Dołóż 2/3 przygotowanego sera. Przemieszaj. Wlej zaczyn oraz dodaj wystudzoną cebulę. Używając drewnianej łyżki, dokładnie wymieszaj ciasto w misce, a następnie wyłóż je na podsypany mąką blat.
Wyrabiaj ciasto na blacie, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką.
Przełóż ciasto do naoliwionej miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około dwie godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj przez chwilę, by wybić z niego powietrze. Podziel ciasto na dwie części i uformuj dwa walce długości około 30 cm; ułóż tak powstałe bochenki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinaj powierzchnię bochenków, by nie popękały w trakcie pieczenia. Odstaw pod przykryciem na kolejnych 30 minut.
Po upływie pół godziny posyp bochenki resztą startego sera.
Piecz w temperaturze 220oC w funkcji góra dół lub 200oC z termoobiegiem przez około 25 minut, aż skórka nabierze złotego koloru.
Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystudzenia na 15 minut.
Smacznego!