Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne chrupiące paluszki z polenty w kształcie złocistej kukurydzy to idealny dodatek do chili con carne, steku lub sosu mięsnego.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1605
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1011
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1605
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1011
Składniki
Na wrzącą wodę stopniowo wsypujemy kaszkę ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, około 20 minut (zależy od kaszki, należy zwrócić uwagę na wskazówki od producenta). Do kaszki dodajemy masło, ser i przyprawy mieszamy do ich połączenia. Do wysmarowanych foremek wlewamy gorącą polentę. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia. Dobrze zastygnięte kukurydze pieczemy przez 20-25 minut w 200-220 stopniach C, aż się ładnie zrumienią, z wierzchu będą chrupiące, a środek zostanie miękki. Kukurydze podajemy z ulubionym dipem lub jako dodatek do dania głównego. Porada: Kukurydze najlepiej zrobić dzień wcześniej, by dobrze zastygły w lodówce, wtedy uzyskamy najlepszy efekt.