Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne chrupiące paluszki z polenty w kształcie złocistej kukurydzy to idealny dodatek do chili con carne, steku lub sosu mięsnego.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 56
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 486
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5711
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 970
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 40235
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 56
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 486
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5711
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 970
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 40235
Składniki
Na wrzącą wodę stopniowo wsypujemy kaszkę ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, około 20 minut (zależy od kaszki, należy zwrócić uwagę na wskazówki od producenta). Do kaszki dodajemy masło, ser i przyprawy mieszamy do ich połączenia. Do wysmarowanych foremek wlewamy gorącą polentę. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia. Dobrze zastygnięte kukurydze pieczemy przez 20-25 minut w 200-220 stopniach C, aż się ładnie zrumienią, z wierzchu będą chrupiące, a środek zostanie miękki. Kukurydze podajemy z ulubionym dipem lub jako dodatek do dania głównego. Porada: Kukurydze najlepiej zrobić dzień wcześniej, by dobrze zastygły w lodówce, wtedy uzyskamy najlepszy efekt.