Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć często. Zapraszam do wypróbowania mojego sposobu. Każdy ma swój sposób na chrupiące i miękkie w środku ziemniaki,a mimo to nie zawsze wyjdą perfekcyjnie albo jak byśmy chcieli. Te są perfekcyjne.
Nóż i deska do krojenia, garnek, naczynie do pieczenia
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 102
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 171
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 32
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 102
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 171
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 32
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy na pół, myjemy i wkładamy do garnka, zalewając wodą, aby tylko zakryła ziemniaki.
Solimy do smaku. Dodajemy kilka gałązek zielonej pietruszki. Listki używamy do posypania po upieczeniu.
Ziemniaki doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Wyłączamy ogień i pozostawiamy w wodzie przez około 5-10 minut.
Odcedzamy na durszlaku. Wyjmujemy gałązki pietruszki. Włączamy piekarnik na maksa na góra -dol opcję. Do naczynia, w którym będziemy pięc ziemniaki wlewamy olej, aby przykrył dno. Wstawiamy do piekarnika. Ziemniaki posypujemy papryką i pieprzem, a następnie potrząsamy, aby dokładnie się pokryły przyprawami.
Naczynie wyjmujemy z piekarnika i wrzucamy ziemniaki delikatnie rozprowadzając na powierzchni. Olej nie osiągnął jeszcze wysokiej temperatury. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze na maksa przez 10-15 minut.
Po 15 minutach redukujemy ogień do 220 stopni i pieczemy pół godziny.
Po upływie pół godziny delikatnie odwracamy ziemniaki i wystawiamy z powrotem do piekarnika na następne pół godziny. Można zajrzeć przed upływem pił godziny. Tak przygotowane ziemniaki nie przylgną do dna i będą idealnie przypieczone z wierzchu i perfekcyjnie puszyste w środku.
Ziemniaki można posypać natką pietruszki.
Podajemy do wszelkiego rodzaju mięs, szczególnie do pieczonego kurczaka