Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaj recepturę na sos chutney, który gotowała babcia księżnej. Kate Middleton przygotowała go i podarowała królowej Elżbiecie II jako pierwszy świąteczny prezent. Rozsmakuj się w gęstym sosie na bazie szpiku kostnego i owoców. To wyjątkowy przepis! Fot. 123RF/Picsel + Rex Features/East News
8 słoików (po 350 g)
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 245
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 323
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5778
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2068
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 245
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 323
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5778
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2068
Składniki
Cebule obierz i poszatkuj w kostkę. Jabłka umyj, obierz, wydrąż i pokrój w kostkę. Daktyle pokrój niedbale na mniejsze kawałki.
Przygotuj duży garnek. Włóż do niego przygotowane: szpik, cebule i jabłka. Dodaj pozostałe składniki i saszetkę z mieszanką przypraw. Zamieszaj i ustaw na palnik na średnim ogniu.
Gdy danie zacznie się nagrzewać, zmniejsz ogień i duś od ok. półtorej do dwóch godzin.
Po tym czasie wyłącz płomień i odstaw chutney do wystygnięcia. Gdy będzie chłodny, wyłów rodzynki. Odciśnij płyn z saszetki i również ją wyjmij.
Przełóż do sterylnie czystych słoików, zachowując centymetr przestrzeni od wieczka. Chutney można przechowywać do 12 miesięcy. Po otwarciu należy trzymać go w lodówce, max. do miesiąca.