Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cieciorka, zwana również ciecierzycą lub włoskim grochem, zagościła w moim domu od niedawna. Ale zagościła na stałe. Jest bardzo smaczna, bardzo zdrowa i niezbyt kaloryczna. Dzisiaj, jako dodatek do obiadu, cieciorka podsmażona ze szpinakiem. Świetnie smakuje z kurczakiem po myśliwsku. Danie to może jednak również występować samodzielnie.
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13275
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 475
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9803
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13275
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 475
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9803
Składniki
Dobrze opłukaną cieciorkę namocz na minimum 12 godzin. Ugotuj w wodzie, w której się moczyła przez ok. 45 - 50 minut. Powinna być chrupiąca, ale nie twarda. Szpinak zblanszuj we wrzątku i dobrze odciśnij. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż, aż odparuje. Wlej wino i dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż chwilę i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dołóż do szpinaku ugotowaną i odcedzoną cieciorkę. Podsmaż chwilę, dokładnie mieszając. Dopraw jeszcze raz do smaku.
Podawaj jako dodatek do obiadu, np. do kurczaka po myśliwsku. Można również do podsmażonej cieciorki ze szpinakiem dodać wymieszaną z serkiem i ziołami śmietanę. Wymieszaj dokładnie, dopraw i podawaj jako sałatkę na ciepło.