Do góry

Dodatki Przepis na:

Czeskie knedliki.

Czeskie knedliki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1813 Ocena: 29325

Dodano:

Odsłon: 14746

Przepis na klasyczne, czeskie knedliki. Proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki

  • mąka pszenna Typ-500 - 500 g
  • świeże drożdże 20 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • jajka kurze 2 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • olej 3 łyżki
  • ciepłe mleko 250 ml + 50 ml do drożdży
  • drobno pokrojona kajzerka 1 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czeskie knedliki.

Przygotowanie

  1. Kruszymy drożdże do szklanki, zasypujemy cukrem i wlewamy troszkę ciepłego mleka. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do większej miski. Dodajemy sól, olej, jajka i drobno pokrojoną kajzerkę. Dodajemy wyrośnięte drożdże i z całości wyrabiamy ciasto, ciasto ma być gładkie i elastyczne, odchodzące od rąk. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy pieluchą tetrową lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po czasie wyrastania ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, dzielimy na 4 części. Z każdego kawałka formujemy wałek o średnicy bagietki. Uformowane knedliki odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. W między czasie zagotowujemy osoloną wodę w większym garnku. Wyrośnięte kawałki ciasta wkładamy do wrzącej wody i gotujemy po 5 minut z każdej strony. Gotujemy pod przykryciem. Ugotowane knedliki wyjmujemy na deskę i kroimy w 2-3 centymetrowe kromeczki ostrym nożem lub nitką. Gotowe knedliki możemy podać z gulaszem lub powidłami. Jak kto lubi.

  2. Knedliki z powidłami śliwkowymi z czekoladą.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 13 lipca Pyszne są, nasz synek je uwielbia, zresztą ja też :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SEZAMEK88 09 lipca Uwielbiam, nasze podstawowe jedzenie w Czechach.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń