Do góry

Dodatki Przepis na:

Czosnek confitowany według Ewy Wachowicz

Czosnek confitowany według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 264 Ocena: 1472

Dodano:

Odsłon: 1851

Czosnek w tej wersji będzie idealnym dodatkiem do kanapek i sałatek, dlatego zawsze warto mieć go w lodówce. Przepis pochodzi z 428. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 4 główki czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • gałązka rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 ½ szklanki oliwy
  • 1 łyżka soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czosnek confitowany według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Czosnek obrać i przełożyć do rondelka. Dodać pieprz, rozmaryn i tymianek. Zalać oliwą. Posolić i podgrzewać na wolnym ogniu przez minimum 40 minut (do godziny).

  2. Przełożyć do słoiczków. Zalać gorącą oliwą. Zakręcić. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.

  3. Jeśli zostanie nam trochę oliwy to warto przelać ją do butelki i używać w kuchni jako oliwy smakowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń