Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój pierwszy w życiu domek z piernika... :))Ma niesamowity aromat, wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia, wymaga jedynie wiele cierpliwości i poświęcenia czasu.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3976
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1051
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 237
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34250
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 579
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3976
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1051
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 237
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34250
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 579
Składniki
Wycinamy szablon na domek z piernika. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy, studzimy. * http://www.haunteddimensions.raykeim.com/PMtemplates.pdf Mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy i wlewamy do niej miód. Ciasto dokładnie wyrabiamy mikserem lub dłońmi. Podczas wałkowania pozostałe ciasto przechowujemy w woreczku po to, aby nie stwardniało.
Piernika najlepiej wałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 4 mm, przykładać wzór, wycinać szablon i piec ok 10 minut w 180*
Landrynki tłuczemy w moździerzu i po same brzegi wysypujemy nimi wnęki na okna. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i czekamy do momentu ich rozpuszczenia. Przed dekorowaniem elementy domku muszą całkowicie wystygnąć.
Białko ubijamy z cukrem pudrem. Masa musi być bardzo gęsta, nie może kapać (właściwie zaraz wysycha :) ) Jeżeli dodacie za dużo cukru pudru, wlejcie kilka kropel gorącej wody. Na początku każdy element dekorujemy, dopiero jak lukier całkowicie wystygnie łączymy ze sobą poszczególne elementy domku.
zdj