Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój pierwszy w życiu domek z piernika... :))Ma niesamowity aromat, wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia, wymaga jedynie wiele cierpliwości i poświęcenia czasu.
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 165
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 832
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 651
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 165
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 832
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 651
Składniki
Wycinamy szablon na domek z piernika. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy, studzimy. * http://www.haunteddimensions.raykeim.com/PMtemplates.pdf Mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy i wlewamy do niej miód. Ciasto dokładnie wyrabiamy mikserem lub dłońmi. Podczas wałkowania pozostałe ciasto przechowujemy w woreczku po to, aby nie stwardniało.
Piernika najlepiej wałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 4 mm, przykładać wzór, wycinać szablon i piec ok 10 minut w 180*
Landrynki tłuczemy w moździerzu i po same brzegi wysypujemy nimi wnęki na okna. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i czekamy do momentu ich rozpuszczenia. Przed dekorowaniem elementy domku muszą całkowicie wystygnąć.
Białko ubijamy z cukrem pudrem. Masa musi być bardzo gęsta, nie może kapać (właściwie zaraz wysycha :) ) Jeżeli dodacie za dużo cukru pudru, wlejcie kilka kropel gorącej wody. Na początku każdy element dekorujemy, dopiero jak lukier całkowicie wystygnie łączymy ze sobą poszczególne elementy domku.
zdj