Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój pierwszy w życiu domek z piernika... :))Ma niesamowity aromat, wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia, wymaga jedynie wiele cierpliwości i poświęcenia czasu.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97062
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1922
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5756
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5759
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97062
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1922
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5756
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5759
Składniki
Wycinamy szablon na domek z piernika. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy, studzimy. * http://www.haunteddimensions.raykeim.com/PMtemplates.pdf Mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy i wlewamy do niej miód. Ciasto dokładnie wyrabiamy mikserem lub dłońmi. Podczas wałkowania pozostałe ciasto przechowujemy w woreczku po to, aby nie stwardniało.
Piernika najlepiej wałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 4 mm, przykładać wzór, wycinać szablon i piec ok 10 minut w 180*
Landrynki tłuczemy w moździerzu i po same brzegi wysypujemy nimi wnęki na okna. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i czekamy do momentu ich rozpuszczenia. Przed dekorowaniem elementy domku muszą całkowicie wystygnąć.
Białko ubijamy z cukrem pudrem. Masa musi być bardzo gęsta, nie może kapać (właściwie zaraz wysycha :) ) Jeżeli dodacie za dużo cukru pudru, wlejcie kilka kropel gorącej wody. Na początku każdy element dekorujemy, dopiero jak lukier całkowicie wystygnie łączymy ze sobą poszczególne elementy domku.
zdj