Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ćwikłę tę robię zawsze z przepisu mojego dziadka, który zawsze robił ja na Wielkanoc. To był obowiazkowy dodatek do mięs i wędlin na światecznym stole. Ja robię ja zdecydowanie częściej i wekuję. Tutaj podaję proporcje na 2kg buraków.
Dzisiejsze śniadanie jest kombinowane. Mieliśmy białka z szarlotki, trochę pi...
Odsłon: 64
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38617
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 137
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 868
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1024
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 6071
Dzisiejsze śniadanie jest kombinowane. Mieliśmy białka z szarlotki, trochę pi...
Odsłon: 64
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38617
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 137
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 868
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1024
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 6071
Składniki
Nieobrane buraki ugotować. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na drobniutkiej tarce. Następnie należy zetrzeć korzeń chrzanu- wylewajac przy tym wannę łez:)) Chrzan połaczyć z burakami, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i cukier- dodajac go należy próbować ćwikłe ponieważ czasami buraki bywaja naprawde słodkie i wtedy wystarczy mniej cukru. Ćwikłę należy zostawić na 2- 3 godzinki do przegryzienia. Jest świetnym dodatkiem do mięs:)
Tak przygotowana ćwikłę można również zawekować. Polecam sprawdzony i szybki sposób: Ćwikłę przekładamy do słoiczków, do każdego słoiczka po kolei na warstwę buraczków wlewamy łyżeczkę spirytusu spożywczego, ja używam 90 procentowego. Spirytus ten podpalamy i szybko zakręcamy słoiczek. Wypala się tlen i słoiczek mamy idealnie zawekowany:) Należy pamiętać aby każdy słoiczek przygotowywać jeden po drugim, po kolei, nie wszystkie naraz.