Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ćwikłę tę robię zawsze z przepisu mojego dziadka, który zawsze robił ja na Wielkanoc. To był obowiazkowy dodatek do mięs i wędlin na światecznym stole. Ja robię ja zdecydowanie częściej i wekuję. Tutaj podaję proporcje na 2kg buraków.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 114
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 73
Moje ulubione ciasto czekoladowe, tym razem z dodatkiem przyprawy do piernika...
Odsłon: 144
Łosoś teryiaki to aromatyczne, wręcz ekskluzywne danie na specjalne okazje. J...
Odsłon: 735
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94322
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 114
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 73
Moje ulubione ciasto czekoladowe, tym razem z dodatkiem przyprawy do piernika...
Odsłon: 144
Łosoś teryiaki to aromatyczne, wręcz ekskluzywne danie na specjalne okazje. J...
Odsłon: 735
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94322
Składniki
Nieobrane buraki ugotować. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na drobniutkiej tarce. Następnie należy zetrzeć korzeń chrzanu- wylewajac przy tym wannę łez:)) Chrzan połaczyć z burakami, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i cukier- dodajac go należy próbować ćwikłe ponieważ czasami buraki bywaja naprawde słodkie i wtedy wystarczy mniej cukru. Ćwikłę należy zostawić na 2- 3 godzinki do przegryzienia. Jest świetnym dodatkiem do mięs:)
Tak przygotowana ćwikłę można również zawekować. Polecam sprawdzony i szybki sposób: Ćwikłę przekładamy do słoiczków, do każdego słoiczka po kolei na warstwę buraczków wlewamy łyżeczkę spirytusu spożywczego, ja używam 90 procentowego. Spirytus ten podpalamy i szybko zakręcamy słoiczek. Wypala się tlen i słoiczek mamy idealnie zawekowany:) Należy pamiętać aby każdy słoiczek przygotowywać jeden po drugim, po kolei, nie wszystkie naraz.