Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam sama zrobić humus, ale nigdzie nie mogłam kupić pasty tahini. Poszperałam po internecie i nie mogłam uwierzyć, że to takie proste samemu ją zrobić. Wystarczy uprażyć sezam i go zmielić. Domowa pasta jest pyszna i bez żadnych ulepszaczy, tylko troszkę pracy przy blendowaniu, ale warto.
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 23
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 13
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208938
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 23
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 13
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208938
Składniki
Na mocno rozgrzaną patelnie wsypujemy sezam i cały czas potrząsamy nią lub szybko i dokładnie mieszamy do momentu bardzo lekkiego, powiedziałabym bladego zbrązowienia ziarenek. Nie mogą być zbytnio przyprażone bo nam wyjdzie zbyt gorzka pasta.
Uprażony sezam studzimy. Przestudzony sezam blendujemy, aż powstanie gładka, lejąca się masa. Może nam to zająć chwilkę. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i wsadzamy do lodówki. Pastę tahini można przechowywać nawet kilka tygodni szczelnie zamkniętą w lodówce. Smacznego !!!