Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam sama zrobić humus, ale nigdzie nie mogłam kupić pasty tahini. Poszperałam po internecie i nie mogłam uwierzyć, że to takie proste samemu ją zrobić. Wystarczy uprażyć sezam i go zmielić. Domowa pasta jest pyszna i bez żadnych ulepszaczy, tylko troszkę pracy przy blendowaniu, ale warto.
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13251
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 428
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9759
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13251
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 428
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9759
Składniki
Na mocno rozgrzaną patelnie wsypujemy sezam i cały czas potrząsamy nią lub szybko i dokładnie mieszamy do momentu bardzo lekkiego, powiedziałabym bladego zbrązowienia ziarenek. Nie mogą być zbytnio przyprażone bo nam wyjdzie zbyt gorzka pasta.
Uprażony sezam studzimy. Przestudzony sezam blendujemy, aż powstanie gładka, lejąca się masa. Może nam to zająć chwilkę. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i wsadzamy do lodówki. Pastę tahini można przechowywać nawet kilka tygodni szczelnie zamkniętą w lodówce. Smacznego !!!