Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam sama zrobić humus, ale nigdzie nie mogłam kupić pasty tahini. Poszperałam po internecie i nie mogłam uwierzyć, że to takie proste samemu ją zrobić. Wystarczy uprażyć sezam i go zmielić. Domowa pasta jest pyszna i bez żadnych ulepszaczy, tylko troszkę pracy przy blendowaniu, ale warto.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 772
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1606
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6113
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8937
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 772
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1606
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6113
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8937
Składniki
Na mocno rozgrzaną patelnie wsypujemy sezam i cały czas potrząsamy nią lub szybko i dokładnie mieszamy do momentu bardzo lekkiego, powiedziałabym bladego zbrązowienia ziarenek. Nie mogą być zbytnio przyprażone bo nam wyjdzie zbyt gorzka pasta.
Uprażony sezam studzimy. Przestudzony sezam blendujemy, aż powstanie gładka, lejąca się masa. Może nam to zająć chwilkę. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i wsadzamy do lodówki. Pastę tahini można przechowywać nawet kilka tygodni szczelnie zamkniętą w lodówce. Smacznego !!!