Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowa przyprawa korzenna do piernika

Domowa przyprawa korzenna do piernika

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 834

Dodano:

Odsłon: 901

Domowa przyprawa najlepsza. Niestety często jestem rozczarowana przyprawami ze sklepu, ponieważ zawierają duże ilości mąki, cukru.

Składniki

  • cytryna
  • pomarańcza
  • grejpfrut
  • łyżka cynamonu mielonego
  • łyżka goździków całych
  • łyżka kardamonu mielonego
  • łyżka gałki muszkatołowej mielonej
  • łyżka imbiru mielonego
  • 3 gwiazdki anyżu - tylko ziarenka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowa przyprawa korzenna do piernika

Przygotowanie

  1. Owoce dokładnie wyszorować i osuszyć. Otrzeć skórki na drobnej tarce. Rozłożyć na papierze do pieczenia i wysuszyć w piekarniku nagrzanym do 100-120 stopni. Drzwiczki piekarnika powinny być uchylone.
    Wysuszone skórki przełożyć do młynka do kawy i dodać pozostałe przyprawy, te mielone i te w całości. Dokładnie zemleć.
    Przełożyć do słoiczka z zakręcanym wieczkiem.
    Przyprawa gotowa.
    Można zmienić proporcje składników zależnie od upodobań. Można pominąć składnik, który się mniej lubi lub dodać ulubiony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń