Do góry

Dodatki Przepis na:

domowy chleb pszenno-żytni

domowy chleb pszenno-żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2658

Dodano:

Odsłon: 4592

pyszny, pieprzny chleb wieloziarnisty na drożdżach

Składniki

  • 125 g mąki żytniej pełnoziarnistej /T2000/
  • 75 g mąki pszennej chlebowej /T750/
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej /T1850/
  • 50 g mąki pszennej tortowej /T450/
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki macierzanki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 g świeżych drożdży
  • 400-450 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka siemienia lnianego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
domowy chleb pszenno-żytni

Przygotowanie

  1. Wieczorem

    Przygotowuję rozczyn z drożdży, 2 łyżek wody, cukru i łyżki mąki. Odstawiam na 10-15 minut.

    Mąki przesiewam do miski. Dodaję przyprawy, rozczyn, wodę i ziarna. Mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i łatwo się mieszać /w razie potrzeby dodaję po trochu wody lub mąki/. Miskę przykrywam ściereczką. Odstawiam na noc.

  2. Od rana /dnia następnego/

    Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto. Wyrabiam, podsypując mąką. Czystą ściereczkę wkładam do durszlaka. Wysypuję obficie mąką. Przekładam ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na minimum godzinę do wyrośnięcia.

    Żaroodporne naczynie z pokrywką wkładam do piekarnika. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni Celsjusza.

    Po godzinie wyrastania ciasto wkładam do rozgrzanego naczynia. Obniżam temperaturę do 210 stopni. Piekę pod przykryciem około 30 minut. Smaruję delikatnie wierzch oliwą i posypuję gruboziarnistą solą. Potem zapiekam jeszcze około 10 minut bez przykrycia.

    Wyjmuję ostrożnie chleb na kratkę. Opukuję drewnianą łyżką od dołu. Jest głuchy dźwięk. Chleb gotowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń