Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panuje opinia że do przygotowania jogurtu domowym sposobem najlepsze jest mleko świeże, pasteryzowane lub homogenizowane ja przygotowuje także z mleka UHT wtedy jogurt jest nieco rzadszy ale równie smaczny.
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 92
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 118
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 127
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 92
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 118
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 127
Składniki
Mleko gotujemy, następnie studzimy do temp. 40°C. Jogurt naturalny wlewamy do mleka i dokładnie mieszamy.
*Przykrywamy pokrywką, i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 7 godzin. Po tym czasie wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc i po tym czasie jogurt gotowy jest do spożycia.
* Aby przyspieszyć proces “dojrzewania” jogurtu, można wstawić go do nagrzanego piekarnika na około 5 godzin. Według mnie wtedy jest nawet bardziej kwaśny Odkładając około 4 łyżki jogurtu domowego, można zrobić kolejną porcje, w ten sam sposób. Jogurt przechowujemy w lodówce.