Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panuje opinia że do przygotowania jogurtu domowym sposobem najlepsze jest mleko świeże, pasteryzowane lub homogenizowane ja przygotowuje także z mleka UHT wtedy jogurt jest nieco rzadszy ale równie smaczny.
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 197
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 65
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 185
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 11287
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 201
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 197
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 65
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 185
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 11287
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 201
Składniki
Mleko gotujemy, następnie studzimy do temp. 40°C. Jogurt naturalny wlewamy do mleka i dokładnie mieszamy.
*Przykrywamy pokrywką, i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 7 godzin. Po tym czasie wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc i po tym czasie jogurt gotowy jest do spożycia.
* Aby przyspieszyć proces “dojrzewania” jogurtu, można wstawić go do nagrzanego piekarnika na około 5 godzin. Według mnie wtedy jest nawet bardziej kwaśny Odkładając około 4 łyżki jogurtu domowego, można zrobić kolejną porcje, w ten sam sposób. Jogurt przechowujemy w lodówce.