Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy, kolorowy makaron barwiony burakiem, ziołami i koncentratem pomidorowym nie tylko pięknie się prezentuje, ale również i smakuje.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40619
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1005
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 252
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3337
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40619
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1005
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 252
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3337
Składniki
Ciasto podstawowe: Mąkę wsypujemy do miski w środku robimy otwór, w który wbijamy jajko i wsypujemy sól. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy trochę wody, jeśli zbyt wilgotne mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wyrobioną porcję ciasta przekładamy do foliowego woreczka. Każde ciasto zagniatamy w podobny sposób jak ciasto podstawowe z tą różnicą, że do każdej kolorowej porcji należy dodać puree z warzyw lub ziół dla zabarwienia ciasta. Każdą kulkę ciasta dzielimy na 3-4 kawałki. Każdy kawałek wałkujemy na cienki placek, w miarę potrzeby podsypujemy mąką. Placki układamy jeden na drugim lekko dociskając, możemy je lekko posmarować wodą, aby się ze sobą skleiły. Z ciasta kroimy porcję i wałkujemy placek, który po rozwałkowaniu uzyskamy pasiastą strukturę. Płaty makaronu możemy pokroić w dowolny sposób np. łazanki, lasagne, farfalle... Aby powstały kokardki (farfalle) należy pokroić w prostokąty np. 5x3cm i każdy prostokącik ścisnąć palcami w środku tak by powstała kokardka. Makaron odstawiamy do przeschnięcia. Suchy makaron gotujemy w osolonym wrzątku podajemy np. z ulubionym sosem lub w sałatce czy zupie.