Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy, kolorowy makaron barwiony burakiem, ziołami i koncentratem pomidorowym nie tylko pięknie się prezentuje, ale również i smakuje.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118409
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8513
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3138
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2279
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1605
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118409
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8513
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3138
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2279
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1605
Składniki
Ciasto podstawowe: Mąkę wsypujemy do miski w środku robimy otwór, w który wbijamy jajko i wsypujemy sól. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy trochę wody, jeśli zbyt wilgotne mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wyrobioną porcję ciasta przekładamy do foliowego woreczka. Każde ciasto zagniatamy w podobny sposób jak ciasto podstawowe z tą różnicą, że do każdej kolorowej porcji należy dodać puree z warzyw lub ziół dla zabarwienia ciasta. Każdą kulkę ciasta dzielimy na 3-4 kawałki. Każdy kawałek wałkujemy na cienki placek, w miarę potrzeby podsypujemy mąką. Placki układamy jeden na drugim lekko dociskając, możemy je lekko posmarować wodą, aby się ze sobą skleiły. Z ciasta kroimy porcję i wałkujemy placek, który po rozwałkowaniu uzyskamy pasiastą strukturę. Płaty makaronu możemy pokroić w dowolny sposób np. łazanki, lasagne, farfalle... Aby powstały kokardki (farfalle) należy pokroić w prostokąty np. 5x3cm i każdy prostokącik ścisnąć palcami w środku tak by powstała kokardka. Makaron odstawiamy do przeschnięcia. Suchy makaron gotujemy w osolonym wrzątku podajemy np. z ulubionym sosem lub w sałatce czy zupie.