Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast kupować, zrób samodzielnie. Domowy majonez będzie zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy od sklepowych odpowiedników. Zrobicie go z samych naturalnych składników, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek, jajek gotowanych na twardo, a także na kanapce. Można go przechowywać do 7 dni w lodówce. Jak zrobić domowy majonez? Do przygotowania domowego majonezu będziecie potrzebowali: jeden litrowy słoik, blender ręczny oraz składniki tj.: jajko, ocet, cukier, musztardę, olej, sól oraz pieprz. Co ważne, wszystkie składniki przed przystąpieniem do pracy powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Podczas przygotowania domowego majonezu oprócz składników istotny jest również sposób ich łączenia. Do słoika przełóż wszystkie produkty oprócz oleju. Miksuj je na wolnych obrotach poruszając blenderem góra-dół. W trakcie miksowania dodawaj cienkim strumieniem olej. Uważaj, żeby majonez się nie zwarzył. W przeciwnym razie całą procedurę trzeba będzie zacząć od nowa. Gotowy, domowy majonez powinien być gęsty i mieć piękny kremowy kolor.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 688
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 662
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 254
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 688
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 662
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 254
Składniki
Wszystkie składniki do przygotowania domowego majonezu przed przystąpieniem do pracy powinny osiągnąć temperaturę pokojową.
Jajko sparz wrzątkiem (polewaj przez około 10 sekund gorącą wodą).
Sparzone jajko wbij do słoika, dodaj ocet, musztardę, cukier i przyprawy. Składniki miksuj na wolnych obrotach poruszając blenderem góra-dół. W trakcie miksowania cienkim strumieniem dodawaj olej. Miksuj do momentu zyskania gęstej, kremowej konsystencji.
Domowy majonez przechowuj do 7 dni w lodówce.