Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki przepis na gęsty, domowy majonez do sałatek, jajek, wędlin. W sam raz na wielkanocny stół. Gotowy w pięć minut, łatwiejszy niż nam się wydaje.
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21764
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 420
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 300
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21764
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 420
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 300
Składniki
Do wysokiego naczynia, np. słoiczka 0,5 l wbijamy jajko i dodajemy cukier, sól, ocet oraz pozostałe składniki, oprócz oleju. Następnie blenderem miksujemy składniki w słoiczku. Kiedy są już dobrze połączone dolewamy cienkim strumieniem olej, nie przerywając miksowania, aż wyczerpiemy cały olej i masa zgęstnieje. Z tych proporcji wychodzi słoiczek 0,3 l majonezu. Majonez domowy gotowy!
Nasze rady: Wszystkie składniki majonezu przed połączeniem muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej majonez może się zwarzyć. Olej lejemy powoli, małymi porcjami. Szklanka oleju czasami nie wystarczy, bo np. jajko było dosyć duże, lub użyliśmy dużo dodatków. Nie bać się, dolać więcej oleju. Majonez musi być aksamitny i gęsty. Jeśli chcemy mieć majonez smakowy, dodajmy różne przyprawy według uznania, np. czosnek, chrzan - inicjatywa należy do Nas!