Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki przepis na gęsty, domowy majonez do sałatek, jajek, wędlin. W sam raz na wielkanocny stół. Gotowy w pięć minut, łatwiejszy niż nam się wydaje.
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1710
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 205
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 509
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 474
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1710
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 205
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 509
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 474
Składniki
Do wysokiego naczynia, np. słoiczka 0,5 l wbijamy jajko i dodajemy cukier, sól, ocet oraz pozostałe składniki, oprócz oleju. Następnie blenderem miksujemy składniki w słoiczku. Kiedy są już dobrze połączone dolewamy cienkim strumieniem olej, nie przerywając miksowania, aż wyczerpiemy cały olej i masa zgęstnieje. Z tych proporcji wychodzi słoiczek 0,3 l majonezu. Majonez domowy gotowy!
Nasze rady: Wszystkie składniki majonezu przed połączeniem muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej majonez może się zwarzyć. Olej lejemy powoli, małymi porcjami. Szklanka oleju czasami nie wystarczy, bo np. jajko było dosyć duże, lub użyliśmy dużo dodatków. Nie bać się, dolać więcej oleju. Majonez musi być aksamitny i gęsty. Jeśli chcemy mieć majonez smakowy, dodajmy różne przyprawy według uznania, np. czosnek, chrzan - inicjatywa należy do Nas!