Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy makaron:

Domowy makaron:

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 4029

W sklepach mamy ogromny wybór makaronów ale czasami ma się ochotę na ten prawdziwy, domowy, którego nie może zabraknąć zwłaszcza do rosołu dla najbliższych. .

Składniki

  • 1 kg mąki tortowej
  • 6-8 dużych jaj
  • 250 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na blat wysypać połowę mąki, zrobić na środku wgłębienie. Wbić jajka, dodać sól i zetrzeć na tarce (grube oczka) masło.
    Zarobić ciasto, dosypując mąkę.
    Nie dodajemy żadnego płynu. Odłożyć na pół godziny by ciasto odpoczęło. Przykryć ściereczką by nie wysychało.
    Następnie podzielić na 4 części i każde cieniutko rozwałkować. Kroić nożem lub użyć maszynki do makaronu. Od razu gotować lub rozłożyć na ściereczce i pozwolić mu dobrze się ususzyć.
    Po ususzeniu- przełożyć do pojemnika lub woreczka .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 09 kwietnia Helenko, zaskoczyłaś mnie tym makaronem z masłem. Jeszcze nigdy nie dodawałam, zawsze robiłam na samych jajkach. Do ciasta na pierogi dodaję masło od zawsze. Ale teraz muszę wypróbować Twój przepis na makaron do rosołu.:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 04 kwietnia Oczywiście że taki jest najlepszy. Do rosołu, pomidorowej czy grzybowej. Ale z masłem jeszcze nie robiłam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń