Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy makaron wykonany z mąki Typ-450 oraz z wiejskich jajek, prosto z kurnika.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 364
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2766
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1658
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14464
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 364
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2766
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1658
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14464
Składniki
Mąkę wysypujemy na stolnicę w kształcie stożka. Na środku robimy dołek do którego wbijamy jajka, dodajemy wodę, olej i sól. Wyrabiamy ciasto żeby było gładkie i odchodziło od rąk. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i odstawiamy go na godzinę do lodówki żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części. Z każdej części rozwałkowujemy placek o grubości 2-3 mm. Rozwałkowane placki kroimy na 5-6 centymetrowe paski, dzielimy każdy na połowę i układamy jeden na drugim. Tak ułożone kawałki placków kroimy na cienkie paski. Taki makaron można gotować, zamrozić lub wysuszyć i przechowywać w papierowych torebkach przez okres 2-3 tygodni. Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy do jego wypłynięcia, dwie minuty. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Makaron najlepiej smakuje świeży z domowym rosołem. Smacznego!