Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron domowy to pyszny dodatek do zup np. rosołu, który czasami warto przygotować w swoim domu, zamiast używać gotowego produktu ze sklepu. Przygotowanie domowego makaronu jest naprawdę banalnie proste i szybkie a jego smak wyjątkowy.
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka i wszystko mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Rozwałkowane ciasto suszymy około 5 minut z każdej strony, po czym kroimy na paski o szerokości około 5 cm. Paski ciasta układamy jeden na drugim lekko podsypując mąką a następnie kroimy w paski o pożądanej grubości. Tak przygotowany makaron rozsypujemy na stolnicy i suszymy jeszcze około 15 minut a następnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 4-5 minut w zależności od grubości, często mieszamy aby kluski się nie posklejały.