Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron domowy to pyszny dodatek do zup np. rosołu, który czasami warto przygotować w swoim domu, zamiast używać gotowego produktu ze sklepu. Przygotowanie domowego makaronu jest naprawdę banalnie proste i szybkie a jego smak wyjątkowy.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 994
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 853
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 485
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 994
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 853
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 485
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka i wszystko mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Rozwałkowane ciasto suszymy około 5 minut z każdej strony, po czym kroimy na paski o szerokości około 5 cm. Paski ciasta układamy jeden na drugim lekko podsypując mąką a następnie kroimy w paski o pożądanej grubości. Tak przygotowany makaron rozsypujemy na stolnicy i suszymy jeszcze około 15 minut a następnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 4-5 minut w zależności od grubości, często mieszamy aby kluski się nie posklejały.