Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszone ziemniaki to ciekawa alternatywa wobec ziemniaków pieczonych w piekarniku lub ziemniaków z grilla. Ich sekret kryje się w pełnotłustym maśle i świeżym koperku. Ziemniaki są tak wyborne, że możesz je jeść samodzielnie, ale jeśli trochę ich zostanie, podaj złote kartofelki jako dodatek do obiadu w towarzystwie sadzonego jajka, ryby lub warzyw gotowanych na parze. Do wykonania dania wybieraj ziemniaki podobnej wielkości. Mogą być malutkie lub większe, przecięte na pół. Równa wielkość ziemniaków zapewni ich równomierne duszenie. Skórka młodych ziemniaków jest delikatna, a gotowy ziemniak zyskuje fantastyczną chrupkość.
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52117
Polecam.
Odsłon: 326
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 256
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2492
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52117
Polecam.
Odsłon: 326
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 256
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2492
Składniki
Wyszoruj ziemniaki. Jeśli mają powyżej 5 cm średnicy, przekrój na pół. Rozgrzej 3 łyżki masła na głębokiej patelni lub w szerokim garnku na średnim ogniu. Wrzuć poszatkowaną cebulę, ząbki czosnku, przyprawy i chwilę przesmaż. Dodaj ziemniaki i przykryj garnek lub patelnię pokrywką. Gotuj całość mieszając przez około 10 minut, aż ziemniaki zaczną się złocić. Dodaj esencjonalny bulion, aby ledwo przykrył ziemniaki (około 2 szklanki/500 ml). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Taki efekt osiągniesz po około 30 minutach.
Gdy ziemniaki będą gotowe, wyłącz gaz, odlej resztki bulionu (jeśli nie wyparował podczas gotowania). W razie potrzeby dosól i posyp znaczną ilością świeżego koperku. Podawaj gorące.