Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem do kanapek lub jako dodatek do wypieków.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33499
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 109
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 235
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33499
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 109
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 235
Składniki
Marchewki obieramy, kroimy i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. W osobnym garnku gotujemy obrane i pokrojone jabłka, aż się rozpadną (ja użyłam odmiany kronselka). Następnie marchewkę odcedzamy z wody, przekładamy do miski, dodajemy jabłka, soki z cytrusów oraz miód. Miodu możemy dać więcej, w zależności od upodobań i stopnia słodkości jabłek. Ewentualnie możemy też dodać cukru. Wszystkie składniki blendujemy na masę.
Masę przekładamy do naczynia i jeszcze gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie przekładamy do wyparzonego słoika i po zakręceniu odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Porcja na 1 słoik litrowy, ale oczywiście można też spożyć dżem na świeżo. Dżem ma słodki smak przełamy lekką goryczką grapefruita.