Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem do kanapek lub jako dodatek do wypieków.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 240
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27203
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 240
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27203
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Marchewki obieramy, kroimy i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. W osobnym garnku gotujemy obrane i pokrojone jabłka, aż się rozpadną (ja użyłam odmiany kronselka). Następnie marchewkę odcedzamy z wody, przekładamy do miski, dodajemy jabłka, soki z cytrusów oraz miód. Miodu możemy dać więcej, w zależności od upodobań i stopnia słodkości jabłek. Ewentualnie możemy też dodać cukru. Wszystkie składniki blendujemy na masę.
Masę przekładamy do naczynia i jeszcze gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie przekładamy do wyparzonego słoika i po zakręceniu odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Porcja na 1 słoik litrowy, ale oczywiście można też spożyć dżem na świeżo. Dżem ma słodki smak przełamy lekką goryczką grapefruita.