Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Farsz do zapiekanek to klasyczne połączenie kurczaka, pieczarek i cebulki, które wspaniale zapieka się w piekarniku – czy to pod pierzynką serową, czy na bagietce. Ma niezwykle aromatyczny i wyrazisty smak i lekko kremową konsystencję. Może być bez obaw spożywany przez osoby na diecie niskowęglowodanowej. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w średnią wielkości kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kurczaka przez ok. 4 minuty do lekkiego zrumienienia. Zdejmij je i odłóż na bok.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Przełóż ją na patelnię z dodatkiem masła. Smaż przez 15 minut do zbrązowienia i karmelizacji cebulki.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Przełóż je na patelnię i smaż przez 5 minut do zbrązowienia.
W szklance wymieszaj bulion z octem i śmietaną. Wlej mieszankę na patelnię i wymieszaj. Krótko zagotuj, a następnie dodaj kurczaka i wymieszaj.
Trzymaj całość na ogniu do zgęstnienia i odparowania prawie całego płynu. Posyp siekaną natką pietruszki. Farsz do zapiekanek sprawdzi się do zapiekania z dodatkiem makaronu, ale także do zapiekania z pieczywem.