Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tej pory na ogół przygotowywałam fasolkę z bułką tartą. Oczywiście jest ona niezaprzeczalnie pyszna, jednak czasami potrzebujemy małej odmiany, szukamy nowych smaków, połączeń. Tak też było tym razem. Z pomocą przyszedł mi przepis Fafiatko na fasolkę z sosem vinegrette. Postanowiłam więc jak najszybciej przygotować ją według wypatrzonego przepisu. Okazało się, że fasolka w tej wersji jest bardzo smaczna. Próbowałam jej na ciepło i na zimno. Po dłuższym zastanowieniu mnie chyba bardziej przypadła do gustu w wydaniu na ciepło, chociaż na zimno też jest pyszna. A Wy, którą wersję fasolki wybralibyście? Skorzystajcie z przepisu i napiszcie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki. Następnie długie fasolki dzielimy na kawałki. Tak przygotowaną fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku 30 minut, od momentu zagotowania. W czasie gdy fasolka nam się gotuje przygotowujemy sos i sezam. Ocet jabłkowy mieszamy z oliwą i cukrem tak, aby powstał sos o jednolitej konsystencji, na koniec dodajemy odrobinę soli do smaku. Sezam prażymy na suchej patelni, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby przemieszać ziarna. Gdy zauważymy, że sezam lekko się przyrumienił, najlepiej zdjąć patelnię z palnika, sezam będzie się jeszcze prażył pod wpływem rozgrzanej patelni, ale nam się nie przypali.
Ugotowaną fasolkę odcedzamy i pozostawiamy na chwilę na durszlaku, aby obciekła. Następnie mieszamy ją z sosem vinegrette. Fasolkę podajemy posypaną prażonym sezamem i drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego.