Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię strączki i wszystkie pasty z ich wykorzystaniem. Hummus z cieciorki uwielbiam, ale ostatnio zagościła u mnie Fava czyli grecka pasta z grochu, która idealnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, naleśników oraz dodatek do mięs, ryb i warzyw. Pasta jest zdrowa, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu. Fava jest cennym źródłem białka, błonnika, witamin i mikroelementów. Uwielbiam ją jeść w połączeniu z pieczonymi warzywami lub słomką ptysiową. Smacznie polecam! :)
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 34
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 125
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 235
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 34
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 125
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 235
Składniki
Groch odstawiamy do namaczania, a następnie gotujemy go do miękkości. Groch gotujemy bez soli, ale z dodatkiem lisków laurowych. Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Ugotowany groch i zeszkloną cebulkę przekładamy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, mieloną kurkumę i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Powstałą pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Fava świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Jest świetnym dodatkiem do dań głównych oraz doskonałą przekąską, którą możemy podać z lekkim pieczywem lub słomką ptysiową. Życzę smacznego!