Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki pieczeniu, pomidory uzyskują bardzo intensywny smak i aromat. Do tego oliwki i świeże zioła - pychota! Taki puszysty drożdżowy chlebek będzie świetnym dodatkiem do mięs z grilla.
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 58
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 299
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 694
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3419
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 58
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 299
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 694
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3419
Składniki
Pieczone pomidory: Pomidory kroimy na plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i układamy pomidory. Pieczemy w 180 stopniach 60-70 minut. W międzyczasie robimy ciasto.
Ciasto: Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły pracować. Mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto i dobrze zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nieklejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Blachę (23x35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto - najprościej zrobić to zwilżonymi dłońmi. Na cieście układamy upieczone pomidory, oliwki, zioła i posypujemy solą gruboziarnistą. Zostawiamy jeszcze na 15 minut, po tym wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 40 minut.
Chlebek jest miękki i puszysty w środku, a na zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Najlepszy jest od razu po upieczeniu.