Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki pieczeniu, pomidory uzyskują bardzo intensywny smak i aromat. Do tego oliwki i świeże zioła - pychota! Taki puszysty drożdżowy chlebek będzie świetnym dodatkiem do mięs z grilla.
Składniki
Pieczone pomidory: Pomidory kroimy na plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i układamy pomidory. Pieczemy w 180 stopniach 60-70 minut. W międzyczasie robimy ciasto.
Ciasto: Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły pracować. Mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto i dobrze zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nieklejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Blachę (23x35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto - najprościej zrobić to zwilżonymi dłońmi. Na cieście układamy upieczone pomidory, oliwki, zioła i posypujemy solą gruboziarnistą. Zostawiamy jeszcze na 15 minut, po tym wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 40 minut.
Chlebek jest miękki i puszysty w środku, a na zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Najlepszy jest od razu po upieczeniu.