Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetne francuskie rożki z farszem szpinakowo - jajecznym to idealna piątkowa przekąska, najlepiej smakująca w towarzystwie kubka gorącego barszczu. Możliwość zakupu gotowego ciasta francuskiego to wybawienie dla osób, które tak samo jak ja uwielbiają ten rodzaj ciasta. Wczorajsze przygotowanie rożków zajęło mi dokładnie 20 minut. Nie chcę myśleć, ile bym stała w kuchni, gdybym samodzielnie przygotowywała ciasto francuskie ;-) Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc pole do popisu jeszcze będę miała :-)
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1400
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 335
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1400
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 335
Składniki
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi, wrzucamy szpinak i pod przykryciem dusimy go do miękkości, a następnie doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Ser typu camembert kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Gdy się roztopi, wbijamy jajka i energicznie mieszamy do momentu powstania jednolitej, ściętej masy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Całkowicie studzimy.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 równych części. Na środek każdego kwadratu nakładamy 2 łyżki farszu i zlepiamy brzegi w tzw. rożek. Łączenia dodatkowo dociskamy widelcem.
Każde ciastko nacinamy w 3 miejscach ostrym nożem, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200*C ok 15 minut. Rożki najlepiej smakują z kubkiem gorącego barszczu.