Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam bataty, bo są pyszne i zdrowe. Są bogatym źródłem karotenów i karotenoidów oraz luteiny, która ma korzystny wpływ na nasz wzrok. Frytki przygotowuję w lekkiej, pieczonej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. Frytki z batatów mają delikatny, słodki smak, a dodatek wędzonej papryki sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Są świetnie jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 88
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1315
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 886
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 311
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 192
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 88
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1315
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 886
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 311
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 192
Składniki
Bataty obieramy i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 20 minut.
Frytki z batatów serwujemy z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do obiadu.