Do góry

Dodatki Przepis na:

Frytki z batatów

Frytki z batatów

Autor:

Przepisów i artykułów: 1065 Ocena: 30328

Dodano:

Odsłon: 4564

Uwielbiam bataty, bo są pyszne i zdrowe. Są bogatym źródłem karotenów i karotenoidów oraz luteiny, która ma korzystny wpływ na nasz wzrok. Frytki przygotowuję w lekkiej, pieczonej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. Frytki z batatów mają delikatny, słodki smak, a dodatek wędzonej papryki sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Są świetnie jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.

Składniki

  • 2 małe bataty
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Frytki z batatów

Przygotowanie

  1. Bataty obieramy i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 20 minut.

  2. Frytki z batatów serwujemy z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do obiadu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 05 października 2021 To prawda :) Ostatnio robiłam też chipsy z batatów - pyszna i lekko słodka przekąska.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 01 października 2021 uwielbiam bataty w kazdej postaci, szkoda, ze sa ciagle tak malo popularne.
Frytki z batatów sa pyszne.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń