Do góry

Dodatki Przepis na:

Galantyna z kurczaka.

Galantyna z kurczaka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1424 Ocena: 18416

Dodano:

Odsłon: 1799

Bardzo smaczna galantyna, zrobiona z mięsa kurczaka bez skóry.

Składniki

  • Surowiec:
  • mięso z kurczaka 1,7 kg
  • przegotowana, zimna woda 200 ml
  • Przyprawy na 1,7 kg mięsa:
  • peklosól 30 g
  • sos sojowy 5 łyżek
  • pieprz czarny 6 g
  • czosnek 6 g
  • żelatyna 5 łyżek
  • osłonka barierowa (termokurczliwa) fi 73 mm 2x0,5 m
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy skóry i kości. Mięso z fileta kroimy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm, pozostałe mięso w 1 centymetrową kostkę. Kawałki mięs wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięs umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.

  2. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 200 ml zimnej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonki barierowe, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.

  3. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy batony i parzymy 2 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza.

  4. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu batonów w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń