Do góry

Dodatki Przepis na:

Golonka kanapkowa, parzona.

Golonka kanapkowa, parzona.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1467 Ocena: 19257

Dodano:

Odsłon: 6716

Golonka kanapkowa, parzona. Idealna do kanapek, bardzo smaczna. Polecam. Zrobiłam według przepisu "Golonka-wg-beiota".

Składniki

  • golonka wieprzowa tylna ze skórą - 3,2 kg (2 szt.)
  • Przyprawy na 3,2 kg mięsa:
  • peklosól 54 g
  • sos sojowy 6 łyżek
  • papryka ostra 2 g
  • papryka słodka 3 g
  • pieprz czarny 5 g
  • czosnek 6 g
  • żelatyna 6 łyżek
  • osłonki barierowe (termokurczliwe)
  • woda 125 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Golonki czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami.

  2. Golonki pozbawiamy kości. Rozkładamy płaty mięsa ze skórą, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm.

  3. Kawałki golonki wkładamy do większej miski.

  4. Dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut.

  5. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

  6. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 125 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut.

  7. Wymieszanym farszem napełniamy osłonki barierowe, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.

  8. W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza.

  9. Wkładamy batony z golonką i parzymy 4 godziny.

  10. Po procesie parzenia studzimy golonki 15 minut w zimnej wodzie.

  11. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, (ja sprasowałam umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem) i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

  12. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: parzeniegolonek

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 05 stycznia 2018 Kolejny super przepis - wielkie dzięki. Oczywiście zabieram do plagiatorka.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń