Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka kanapkowa, parzona. Idealna do kanapek, bardzo smaczna. Polecam. Zrobiłam według przepisu "Golonka-wg-beiota".
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112857
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 153
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 347
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 401
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 715
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112857
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 153
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 347
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 401
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 715
Składniki
Golonki czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami.
Golonki pozbawiamy kości. Rozkładamy płaty mięsa ze skórą, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm.
Kawałki golonki wkładamy do większej miski.
Dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut.
Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 125 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut.
Wymieszanym farszem napełniamy osłonki barierowe, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.
W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza.
Wkładamy batony z golonką i parzymy 4 godziny.
Po procesie parzenia studzimy golonki 15 minut w zimnej wodzie.
Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, (ja sprasowałam umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem) i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!