Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe grahamki - jedne z najlepszych bułeczek jakie robiłam w życiu. Lekkie, puszyste, z chrupiącą skórką. Smakują nie tylko dorosłym ale również dzieciom. Świetnie sprawdzą się w szkolnej śniadaniówce czy jako podstawa śniadania w pracy.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93938
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2729
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3544
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1639
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2320
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93938
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2729
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3544
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1639
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2320
Składniki
Mąkę na zaporkę zalewamy wrzątkiem, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.
Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki wody i łyżeczkę mąki (może być mieszana). Dokładnie mieszamy. Zaczyn nie musi wyrastać.
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy, sól, miód olej, wodę oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto (ciasto nie powinno się kleić do rąk). Z ciasta formujemy kulę i przekładamy je do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i dzielimy na części - każda ok 80 g. Z każdej formujemy kulkę, obtaczamy ją w mące graham i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy bułki, pieczemy ok 30 minut. Gotowe studzimy na kratce kuchennej.