Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe grahamki - jedne z najlepszych bułeczek jakie robiłam w życiu. Lekkie, puszyste, z chrupiącą skórką. Smakują nie tylko dorosłym ale również dzieciom. Świetnie sprawdzą się w szkolnej śniadaniówce czy jako podstawa śniadania w pracy.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14923
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44705
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14923
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44705
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Mąkę na zaporkę zalewamy wrzątkiem, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.
Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki wody i łyżeczkę mąki (może być mieszana). Dokładnie mieszamy. Zaczyn nie musi wyrastać.
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy, sól, miód olej, wodę oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto (ciasto nie powinno się kleić do rąk). Z ciasta formujemy kulę i przekładamy je do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i dzielimy na części - każda ok 80 g. Z każdej formujemy kulkę, obtaczamy ją w mące graham i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy bułki, pieczemy ok 30 minut. Gotowe studzimy na kratce kuchennej.