Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe grahamki - jedne z najlepszych bułeczek jakie robiłam w życiu. Lekkie, puszyste, z chrupiącą skórką. Smakują nie tylko dorosłym ale również dzieciom. Świetnie sprawdzą się w szkolnej śniadaniówce czy jako podstawa śniadania w pracy.
Mąkę na zaporkę zalewamy wrzątkiem, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.
Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki wody i łyżeczkę mąki (może być mieszana). Dokładnie mieszamy. Zaczyn nie musi wyrastać.
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy, sól, miód olej, wodę oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto (ciasto nie powinno się kleić do rąk). Z ciasta formujemy kulę i przekładamy je do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i dzielimy na części - każda ok 80 g. Z każdej formujemy kulkę, obtaczamy ją w mące graham i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy bułki, pieczemy ok 30 minut. Gotowe studzimy na kratce kuchennej.
Bardzo smaczna alternatywa dla czysto pszennych bułek. Dla zwiększenia ilości...
Odsłon: 1061
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 171
Krewetki smażone na oliwie, podane z sosem pietruszkowo-czosnkowym....
Odsłon: 24
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 235
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 171
Krewetki smażone na oliwie, podane z sosem pietruszkowo-czosnkowym....
Odsłon: 24
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 235
Składniki
Mąkę na zaporkę zalewamy wrzątkiem, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.
Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki wody i łyżeczkę mąki (może być mieszana). Dokładnie mieszamy. Zaczyn nie musi wyrastać.
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy, sól, miód olej, wodę oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto (ciasto nie powinno się kleić do rąk). Z ciasta formujemy kulę i przekładamy je do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i dzielimy na części - każda ok 80 g. Z każdej formujemy kulkę, obtaczamy ją w mące graham i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy bułki, pieczemy ok 30 minut. Gotowe studzimy na kratce kuchennej.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Pasztet z cukinii
Dodatki
Ziemniaki w papilotach
Dodatki
Mielonka turystyczna.
Dodatki
Salceson z golonki.
Pasztet z cukinii
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 19
Ziemniaki w papilotach
Doskonały dodatek do dań głównych. Można łączyć je z pieczonym mięsem, warzy...
Odsłon: 19